Gyógyítás illóolajokkalI. ELŐSZÓ

MI AZ AROMATERÁPIA?

Az aromaterápia természetes, esszenciális illóolajok használata abból a célból, hogy kiegyensúlyozzuk és harmonizáljuk az energetikai és fizikai test, valamint a tudat (az érzelmek és a gondolatok) működését, és segítsük a test öngyógyító képességének kibontakozását. Az aromaterápia alkalmazható megelőzésként, de aktív gyógymódként is akut és krónikus megbetegedések esetén. Mivel felhasználása mind fizikai, mind pszichés problémáknál indokolt, holisztikus gyógymódként ismeretes.

MIK AZOK AZ ESSZENCIÁLIS ILLÓOLAJOK?

Az esszenciális illóolajokat többnyire gőzöléssel vagy desztillálással, esetenként hidegen történő sajtolással nyerik növények és fák leveleiből, hajtásaiból, virágából, kérgéből, gyökeréből vagy egyéb részeiből. Folyékonyak, általában víztiszta színűek, bár vannak ámbra vagy sárga színű olajok is, mint a pacsuli- vagy a narancsolaj.
Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, erősen koncentráltak, ezért igen kis mennyiséget kell csak használni belőlük. Nem szabad összetéveszteni őket a parfümolajokkal, amelyek vagy teljes egészükben, vagy részben mesterségesen, kémiai úton előállított illatanyagok, ezért nincs terápiás hatásuk! Ha meg akarjuk vizsgálni egy aroma valódiságát, tudnunk kell, hogy a természetes illóolaj textílián nem hagy zsíros foltot, hanem teljes egészében elpárolog.
Az illóolajokat önmagukban, keverékként (szinergikus illóolaj-keverékek) vagy hordozóolajokkal együtt használjuk.


Finomanyagi testek

Grafika: Vékony Andrea, Marton Ágnes, Web: Kemb