Táplálkozzunk alkatunk szerint
Az utóbbi években elleptek minket a táplálkozási tanácsok. Olvashattunk a testkontrollról, a vércsoport szerinti étrendről, a választó étrendről és sok más elméletről, fitness, makrobiotikus, vegetáriánus és egyéb szakácskönyvek árasztották el a könyvpiacot. A nagy bőségben, ami egyébként jó, mert segíthet kiválasztani a nekünk leginkább megfelelő helyes étrendet, elkezdtünk összezavarodni, és a sok jó szándék végül is ellentmondásokra vezetett, amiből nem találunk kiútra. Kérdéseink lényege a következő: az ilyen és ilyen szemlélet szerint ezt kellene ennem, de nem esik jól, a másik felfogás szerint meg ezt és ezt, és az meg is felelne, de nem tudom eldönteni, vajon melyik tesz jobbat nekem. Pedig a kérdésre egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk.
Az elmélet és a gyakorlat időnként ellentmondásba kerülnek egymással. Ilyenkor nézzük meg a két régi, nagy, az egész embert figyelembe vevő gyógyászati rendszert, a hagyományos kínai orvoslást és az ájurvédát, mit tanítanak a táplálkozásról, és ezeket vessük össze az európai hagyományokkal meg a saját megfigyeléseinkkel.