A lélek fogalma a különböző hagyományokban és napjainkbanAz első, amit rögtön szeretnék leszögezni: a fejezet címe nem jelent teljességre törekvést. Sem a hagyományokat illetően, sem napjaink lélekfogalmának kimerítő ismertetésében. Ez olyan vállalkozás lenne, ami messze meghaladná e könyv kereteit.

A hagyományok és vallások lélekfogalma
A hagyományokat és a vallásokat nem szeretném összekeverni, nem is lehet. Amiért mégis egy alcímen belül kaptak helyet, annak az oka az, hogy a történelem folyamán a (többnyire tapasztalati) felismerések, és a belőlük kialakult rendszerek kéz a kézben jártak. Szinte nincs olyan nagy szellemi hagyomány, amiből ne nőtt volna ki vallás, és nincs olyan vallás, amihez ne kapcsolódott volna olyan szellemi mozgalom (ez lehetett akár eretnekmozgalom is), amelyik ne hivatkozott volna egy előző nagy hagyományra. Az is előfordult (főleg napjainkban), hogy egy vallásból olyan mozgalom született, amely kapcsolódva egy korábbi hagyományhoz, maga is az emberiség közös szellemi hagyományának részévé vált.
Akkor lássuk először a hagyományok és a vallások lélekfogalmát, kommentár nélkül! (Az olvasóimtól előre is elnézést kérek, amiért ez a rész leginkább egy szöveggyűjteményre fogja emlékeztetni őket, de ahogy említettem, kommentárt nem, legfeljebb csak egy-két mondatnyi magyarázatot írok az adott idézetekhez, mert fontosnak gondolom, hogy ki-ki a saját szája íze szerint értelmezze az olvasottakat.)


Egyiptom

Grafika: Vékony Andrea, Marton Ágnes, Web: Kemb